Hoe werkt een Wolmolen

Wol of strengen omvormen tot een handige bol met makkelijke start doe je met een wolwinder of wolmolen. Zelf bollen draaien kan je doen om de wol in kleinere hoeveelheden te verdelen, om restjes garen opnieuw tot een bol te winden of omdat het gewoon makkelijker breien is.

Als de bol is gemaakt kan je vanuit het middelpunt het garen gebruiken en zal het garen steeds gelijkmatig onder dezelfde spanning kunnen worden verwerkt. De bol zal ook mooi stil blijven liggen. Hierdoor is het bijvoorbeeld ook super handig om met meerdere draden tegelijk te werken. Dit is het geval bij jacquard breiwerk.

Bij Wolnut verkopen we zowel kleine als grote wolwinders. Kijk naar het filmpje hieronder. We tonen hoe je de wolwinder kan bedienen en welk resultaat je er mee bekomt.

Een kleine wolmolen is geschikt voor het oprollen van garen tot een gewicht van 50 of 100 gram. Hoe dikker de draad hoe groter de bol zal worden en hoe meer plaats er nodig is op de wolwinder klos. 100 gram is goed verwerkbaar met deze wolmolen tot een garendikte van 4,5 mm.

Wil je grotere bollen of meer garen verwerken dan gebruik je best de grote wolwinder. Deze kan meer dan 100 gram opwinden.

  • Marianne Cohen-Wiegman

    Ik kreeg van mijn zus in Vancouver de tip om voor de modellen van Kaffe Fassett een wolmolentje aan te schaffen waarmee je al die verschillende kleuren wol aan elkaar kunt verbinden en opnieuw knotten vormen. Wat een geweldig idee en wat een mooi simpel instrument. Bedankt voor deze instructie!

Vind ons leuk op Facebook
Volg ons via Instagram

Een bericht gedeeld door Wolnut (@wolnutbe) op