Zelf een pompon tapijt maken, diy hoogpolig tapijt

Hoogpolige tapijten zijn immens populair en een grote aanwinst in je interieur. Je kan er een leuke huislijke en moderne eigentijdse sfeer mee scheppen. Deze soort tapijten zijn meestal niet goedkoop en bij de aankoop moet je rekening houden met een budget van enkele honderden euro’s. Met wat doorzetting kan je zelf een goedkoper alternatief maken zonder dat je hiervoor het grootste knutselwonder hoeft te zijn. Voor enkele 10-tallen euro’s heb je met onze techniek reeds een mooi groot tapijt.

We starten met het kiezen van een goede diameter voor onze pompons. Maak je ze eerder klein dan krijg je een leuke mooie overgang van de kleuren in het tapijt. Kies je voor een grote pompon diameter krijg je nog meer karakter, maar zal de mat minder praktisch worden omdat er bergen en dalen ontstaan. Het hangt er ook van af voor welk doeleind je de mat zal maken: bedmat, douchemat, tapijt voor woonkamer, muurdecoratie, speeltapijt voor kinderen…

stap01_pompons_maken

Nodig

 • Pompon maker
 • Haaknaald nr 3
 • Schachenmayr Bravo garen
  Hoeveelheid. Per 50 cm x 50 cm tapijt: 14 bollen
 • Mat om pompons op te bevestigen

 

Hier kiezen we voor de kleinste diameter in het het setje pompon maker met diameter 3,5 cm. De keuze aan kleuren is bij Schachenmayr Bravo heel ruim. Dit acrylgaren is bovendien vlot wasbaar, kwalitatief voor deze toepassing en is heel goedkoop. Hieronder tonen we een aantal verschillende stijlen die je kan toepassen tijdens het maken van je pompons.

Wij kiezen er voor om met 10 bollen SMC Bravo tegelijkertijd te werken, waardoor je een leuk kleurrijk hoogpolig modern effect krijgt met een mooie blend. TIP: Om de 10 bollen vlot af te rollen terwijl je ze rond de pompon maker draait kan je ze bijvoorbeeld in een wasmand leggen waardoor ze tegelijkertijd afrollen en niet wegrollen.

 

Onze keuze is SMC Bravo:

 • 08312 Beige
 • 08191 Varen
 • 08337 Goud
 • 08197 Lichtbruin mix
 • 08223 Marineblauw
 • 08192 Pompoen
 • 08303 Paars
 • 08221 Rood
 • 08259 Hemelsblauw
 • 08319 Stormgrijs

 

stap02_pompons_maken

Je maakt de pompons zoals uitgelegd in een vorige blogpost: Hoe werkt een pompon maker

stap03_pompons_maken

Nadat je de pompons hebt bijgeknipt zal je wat restjes over hebben. Spaar deze restjes en doe er later nog iets leuk mee. Wij gebruiken ze bijvoorbeeld om Amigurumi knuffels mee op te vullen, als decoratiemateriaal of leg ze in een bakje in de tuin en laat vogels er hun nest mee bouwen.

stap04_pompons_bijknippen_restjes

Hieronder zie je een aantal verschillende mogelijkheden om de stijl van jouw tapijt te personaliseren.

Met dezelfde hoeveelheid wol beschreven bij “nodig” kan je door andere kleurencombinaties een volledig andere look creëren. Je kan minder kleuren mengen of gaan voor pompons in eentonige kleuren.

stap05_soorten

Als basis voor het pompon tapijt kan je bijvoorbeeld een tapijt ondermat gebruiken. Zo’n mat is meestal voorzien van kleine gaatjes dicht op elkaar waardoor je in staat bent om een mooie aaneengesloten mat te maken door de pompons hieraan vast te knopen. Bij Wolnut verkopen we tapijt ondermatten die je kan gebruiken als pompon mat basis. De mat zorgt ervoor dat de pompons samen blijven, maar ook dat het tapijt niet kan verschuiven als je er over loopt. Deze mat koop je aan in een standaard formaat, maar kan je vlot in andere vormen knippen (ovaal, cirkel, vierkant…) en dan terug aan elkaar zetten door er pompons overheen te knopen.

stap06_pompon_mat_basis

Haal de twee uiteinden van de pompon knooptouw doorheen de gaatjes van de pompon mat. Kies een werkvorm die jou het meeste ligt. Hier werken we met een haaknaald nr 3 om de uiteinden heel vlot doorheen de pompon mat gaatjes te rijgen.

stap07_pompons_doorhalen_pompon_mat_basis

Je knoopt de pompon vervolgens vast aan de mat. 3 knopen is voldoende om de pompon vast te leggen. De afstand tussen de te knopen draadjes bepaal je zelf volgens hoe sterk en strak je de mat wil. Je zorgt ervoor dat je deze knopen niet te vast legt zodat de mat mooi vlak blijft. Als de mat opkrult leg je de knopen veel te vast!

stap08_pompon_knopen

Knip vervolgens de uiteinden van het pompon knooptouw af tot enkele millimeters voor de knoop.

stap09_restjes_afknippen

Herhaal de vorige stappen op gelijke afstand van elkaar zodat je een mooie overgang krijgt tussen de pompons. Wij respecteren volgende regel: elke pompon bevestigen we 7 gaatjes van elkaar en tussen de twee uiteinden van een pompon knooptouw voorzien we 4 gaatjes ruimte.

Dit hangt natuurlijk af van de diameter die jij hebt gekozen voor je pompons en hoe sterk de belasting van de mat zal zijn.

stap10_herhalen_met_alle_pompons

stap11_herhalen_en_resultaat_bekijken

Het resultaat zie je op de foto hieronder. Super cosy en een indrukwekkende aanwinst voor je interieur. Voor verdere vragen of hulp verwijzen we je graag naar de mogelijkheid om commentaar of vragen achter te laten onderaan deze post. Je kan er ook foto’s uploaden van je creatie.

stap12_pompon_tapijt

 • Yphi

  Leuk,heel leuk ! Ik zou wel voor echte schapenwol kiezen voor een lekker warme mat. Bedankt voor de uitleg, het project staat al genoteerd op het wenslijstje in mijn hoofd.

 • Leen

  Super tof! Wanneer ik eens in Kortrijk ben spring ik zeker eens binnen!

 • Dag Leen. Bedankt. Wij zijn een webshop en bieden de producten momenteel enkel online aan. Afhalen kan gratis op afspraak.

 • Noortje

  Helemaal enthousiast! Maar na even rekenen (en een voorkeur voor wol dus even als rekenmodel de nepal drops gekozen) kom ik uit op € 600 aan materiaalkosten voor een tapijt van 160 x 200 cm. Dan kan ik er toch misschien beter eentje kopen :D. Of hebben jullie nog tips om het prijskaartje te verlagen? Wel echt een super leuk idee en voor kleinere oppvervlakten perfect!

 • Noortje

  Okee nu even met de drops cotton light gerekend, kom ik uit op €291,6 al een iets vriendelijker prijsje!

 • Dag Noortje
  Bedankt! Hoeveel je met een bol kan doen is vooral afhankelijk van de looplengte. Dat is het belangrijkste. Zal bepalen hoeveel pompons je kan maken.

  Nepal heeft minder meters dan bijvoorbeeld Bravo.
  Drops Fabel heeft bijvoorbeeld bijna dubbel zoveel looplengte, ongeveer even dik en 75% wol.

  Drops Eskimo werd ook al gebruikt, voor een heel dik 100% wol pompontapijt. Daar heb je niet zoveel wol per pompon nodig door de dikke draad.

  Veel mogelijkheden ;-).

 • Noortje

  Hoi wat een snel antwoord en bedankt voor het meedenken :D.
  Ik was uitgegaan van de 133 m per bol van de bravo zoals in het voorbeeld en dan 14 bollen per 50 cm2. 133 x 14 = 1862 en dat heb ik dan weer gedeeld door de lengte van bollen van ander materiaal. Zoals voor de drops saffraan 1862/160 = 11,6 (afgerond 12) bollen per 50 cm2. Hierbij ook de dikte een beetje in de gaten gehouden. Ik heb nu echter bedacht dat een rond kleed misschien ook mooi is en dan kom je met een diameter van 160 cm met de drops safran op ongeveer € 80 uit. Alleen het katoen dan. Lekker werkje dit voor op een zondag haha!

Vind ons leuk op Facebook
Volg ons via Instagram

Een bericht gedeeld door Wolnut (@wolnutbe) op