Blog

Bernadette vest in elkaar zetten

Blocken

Na het afkanten van Vesper, de verfijnde Bernadette vest hebben wij deze, voor het in elkaar zetten, eerst geblocked. Door het blocken komen niet alleen de steken in het breiwerk mooier uit, het helpt ook om de onderdelen vlotter in elkaar te zetten. De onderdelen krijgen namelijk hun juiste vorm en de steken die je straks moet terugvinden tijdens het aan elkaar zetten, zijn mooi plat en meer zichtbaar geworden.

Wij gebruiken KnitPro blocking matten om daar met behulp van T-pins de onderdelen op te spelden. Gebruik geen kopspelden, want daar schieten de onderdelen los overheen. Daarna maken we de onderdelen met behulp van een plantenspuit vochtig en laten dit ongeveer 12u drogen.

Bernadette vest in elkaar zetten

Bernadette vest in elkaar zetten

Eenmaal de onderdelen mooi vlak zijn zoals op de foto rechtsboven is het tijd om de Bernadette vest in elkaar te zetten. We gebruiken een wolnaald, waardoor het heel gemakkelijk is om de woldraad in de naald te rijgen. Het maakt niet uit welk type wolnaald je gebruikt. Hier gebruiken we de nieuwste KnitPro wolnaalden met cable eye. Ze zijn zo gemakkelijk en kunnen elke draaddikte aan. Als de draad iets dunner is dan de naaldlus kan je de draad 1 maal omslaan rond de cable eye. Op die manier blijft de draad goed vastzitten, maar is hij heel gemakkelijk terug los te maken. Zie video hieronder.

Leg vervolgens het achterpand en de voorpanden van je Bernadette vest klaar.

Schouders

Leg de voorpanden open tegen het achterpand. Zoals je kan zien op onderstaande foto. We gaan de schoudernaden dichtnaaien aan de goede kant. Dit doen we door de over elkaar liggende steken in de vorm van een v aan elkaar te naaien. De extra steek die we telkens tussen de over elkaar liggende v’tjes naaien lijkt op een breisteek, waardoor we de schouders bijna onzichtbaar kunnen sluiten. Zolang het werkstuk plat ligt zie je de naad nog wel, maar eenmaal deze rond schouder hangt vervaagt de naad.

Bekijk via deze link een hands-on video: hoe schoudernaden sluiten.

Match de voorpanden aan het achterpand

Mouwen

Na het sluiten van de schoudernaden laat je het werk open liggen. We gaan verder met het inzetten van de mouwen. Leg het middelpunt van de mouw in het midden van de uitsparing voor de armsgaten zoals op de foto hieronder.

Mouwen inzetten

Om de positie van de mouwen vast te houden tijdens het innaaien gebruiken we Clover wonderclips. Op die manier kan je de mouwboog mooi verdelen over het armsgat en tijdelijk vastzetten om daarna vast te naaien. Een mooie Bernadette vest bekom je vooral ook door deze mooi en zorgvuldig in elkaar te zetten.

Clover wonderclips

Zorg dat je geen overschot hebt en de mouwboog mooi verdeelt is over het armsgat zoals hieronder op de foto te zien is. Op die manier heb je straks geen problemen om een mooie vloeiende naad te bekomen.

Clover wonderclips

De beste techniek om de mouw in het armsgat vast te naaien is door telkens de draad aan het begin van een v steek van de mouw in te rijgen (verticale steken) en vast te naaien aan de aanliggende eerste rij van het armsgat (horizontale steken). Dit doen we aan de goede kant van het werk.

Mouwen inzetten Bernadette vest

Bekijk via deze link een extra hands-on video van een alternatieve manier om de mouw in te zetten: mouw vastnaaien in armsgat.

Na de schouders en het inzetten van de mouwen,zie foto hieronder links, is het tijd om de zijnaden te sluiten. We beginnen helemaal onderaan aan de boord van de Bernadette en naaien de naad dicht tot helemaal bovenaan aan de boord van onze mouw. Op die manier krijg je een mooie naad met gelijke verdeling en comfortabel gevoel aan de oksel en armsopeningen.

Zijnaden sluiten van de Bernadette vest

Zijnaden

Voor het dichtnaaien van de zijnaden van onze Bernadette vest gebruiken we de matrassteek. Dat doe je ook aan de goede kant van het werk. Deze techniek veroorzaakt een onzichtbare naad over de ganse lengte. Ideaal voor de zijnaden dus. Hieronder demonstreren we zelf deze matrassteek, wat meteen ook de laatste stap in deze tutorial is. Veel breiplezier!

 

Vind ons leuk op Facebook
Volg Wolnut op Instagram
Doe mee met hashtag #wolnutbe
Wolnut op Instagram
Wolnut op Instagram