Blog

Hoe werkt een Pompon maker

In deze tutorial leer je hoe je een Pompon maker gebruikt om gemakkelijk en gebruiksvriendelijk de mooiste pompons zelf te maken. Een Pompon maker kan je aankopen in verschillende maten en wordt meestal per set verkocht. Ook bij Wolnut verkopen we verschillende soorten pompon makers in set (bekijk ze hier). Elke maat maakt een pompon van een verschillende diameter.
Zo voorzie je gemakkelijk mutsen, sjaals en interieur objecten van leuke zelfgemaakte pompons.

Je start met het kiezen van de juiste Pompon maker diameter. Hier gebruiken we diameter 5,5 cm uit de set 3,5 cm – 5,5 cm – 7 cm – 9 cm.

pompon-maker-01

Elke Pompon maker bestaat uit 2 onderdelen. 2 ringen die je gemakkelijk kan samenvoegen door ze tegen elkaar te houden. De bolletjes aan de ene kant en de inkepingen aan de andere kant van de ring zorgen dat je de ringen mooi stabiel op elkaar kan drukken. Terwijl de ringen open zijn wind je er garen rond. Zorg ervoor dat je steeds dezelfde spanning aanhoudt tijdens het winden.

De ringen mogen aan beide kanten volledig opgevuld worden met garen. Daarna sluit je beide zijden van de ring.

pompon-maker-02

Eenmaal afgesloten zie je ter hoogte van de sluiting een sleuf om met een schaar rondom de ringen alle garen vlot door te knippen. Je laat de schaar terwijl je knipt mooi langs de sleuf glijden. Probeer rustig te knippen zonder aan het garen te trekken zodat je straks een mooie ronde pompon krijgt.

pompon-maker-03

Als alle lussen zijn doorgeknipt, neem je een stukje nieuw garen. Je kiest de lengte nodig om de pompon straks vlot in je project te verwerken. Deze draad gebruik je om de lussen vast te binden zoals je ziet op de foto hieronder. Hiervoor maak je opnieuw gebruik van de sleuf. Je legt een voldoende aantal knopen (meestal een 3-tal) zodat de pompon straks goed vast blijft zitten.

pompon-maker-05

Daarna is de pompon klaar om van zijn ringen te ontdoen. Je opent de slotjes en haalt de pompon uit de maker.

pompon-maker-06

Al naargelang het soort garen dat je hebt gebruikt (soms een combinatie van meerdere kleuren en types) knip je de pompon waar nodig nog wat bij. Tot je een volledig egale mooi bolvormige pompon bekomt.

Pompons kan je gebruiken voor de afwerking van veel brei- of haakwerken. Of je kiest ervoor om een volledig pompon project te maken zoals op onderstaande foto. Bekijk het Wolnut Pompon Pinterest bord voor nog meer inspiratie. Veel plezier.

pompon-maker-project

Vind ons leuk op Facebook
Volg Wolnut op Instagram
Doe mee met hashtag #wolnutbe
Wolnut op Instagram
Wolnut op Instagram