Blog

Hoe werkt een Wolmolen

Wol of strengen omvormen tot een handige bol met makkelijke start doe je met een wolwinder of wolmolen. Zelf bollen draaien kan je doen om de wol in kleinere hoeveelheden te verdelen, om restjes garen opnieuw tot een bol te winden of omdat het gewoon makkelijker breien is.

Als de bol is gemaakt kan je vanuit het middelpunt het garen gebruiken en zal het garen steeds gelijkmatig onder dezelfde spanning kunnen worden verwerkt. De bol zal ook mooi stil blijven liggen. Hierdoor is het bijvoorbeeld ook super handig om met meerdere draden tegelijk te werken. Dit is het geval bij jacquard breiwerk.

Bij Wolnut verkopen we zowel kleine als grote wolwinders. Kijk naar het filmpje hieronder. We tonen hoe je de wolwinder kan bedienen en welk resultaat je er mee bekomt.

Een kleine wolmolen is geschikt voor het oprollen van garen tot een gewicht van 50 of 100 gram. Hoe dikker de draad hoe groter de bol zal worden en hoe meer plaats er nodig is op de wolwinder klos. 100 gram is goed verwerkbaar met deze wolmolen tot een garendikte van 4,5 mm.

Wil je grotere bollen of meer garen verwerken dan gebruik je best de grote wolwinder. Deze kan meer dan 100 gram opwinden.

Vind ons leuk op Facebook
Volg Wolnut op Instagram
Doe mee met hashtag #wolnutbe
Wolnut op Instagram
Wolnut op Instagram