Blog

Sokken haak je zo

Heerlijk, een paar zelf gebreide sokken. Er bestaan heel veel patronen, naalden en verschillende garens om dit met succes te verwezenlijken. Handige tools voor het zelf breien van sokken vind je onderaan dit artikel. Maar wat als je sokken wil haken? Over sokken haken kom je nu in deze blog meer te weten.

Sokken leren haken

Een paar sokken maken voor jezelf of als cadeau is zo’n fantastische bezigheid. De mogelijkheden zijn oneindig, de wol om ter zachtst, mooist en sterkst en wat een beloning op het einde. Maar hoe haak je nu je eerste paar sokken?

Sommige haak- en breitechnieken leer je best tijdens workshops, van een vriend/vriendin of in YouTube filmpjes, maar voor sokken haken bestaat een boekje waarmee je alles vlot aanleert. Jo An Luijken schreef de ultieme handleiding in het boekje “Sokken haak je zo!“. Ook beschikbaar van deze auteur: “Sokken breien“.

Techniek

Bij het breien of haken van sokken zijn er een aantal methodes. De eerste keuze die je vooral moet maken is of je zal haken van boord-naar-teen of van teen-naar-boord. Wij haken met behulp van de teen-naar-boord methode, zodat het mogelijk is om de sok tussentijds te passen tijdens het haken.

Naast een methode heb je ook wat kennis van haken nodig. Techniek en termen zoals losse, vaste en stokje moet je zelf beheersen, maar extra techniek is duidelijk uitgelegd in het boek. Met behulp van foto’s en uitleg leer je een gehaakte opzet, reliëfstokjes en onzichtbare minderingen haken.

Maat

Door de handige maattabel en de formules in het boek leer je hoeveel steken je moet opzetten om een gepaste maat te bekomen. Je leert ook hoe je een voet kan nameten om zo een juiste maat te bekomen. Hier hebben we sokken gehaakt via de maattabel in het boek en de sokkenmaat klopt.

Patroon

In het boekje zijn naast basispatronen en het aanleren van sokken ook extra patronen terug te vinden. In deze patronen kan je experimenteren met fantasiesteken en afwerkingen van de sok. Dus ook nadat je het aanleren hebt voltooid en sokken haken onder de knie hebt, biedt het boekje extra uitbreiding van je kennis.

Met patronen zoals “vrolijke vasten” en “zonnige zomer”, maak je sokken met meer geavanceerde afwerking.

Materiaalkeuze

Garen

We zijn fan van Drops Fabel Print. Zowel qua prijs kwaliteit, de looplengte als de vele mooie kleuren en kleurverlopen is dit een goede keuze. Met 2 à 3 bollen Drops Fabel brei/haak je een paar sokken tot ongeveer maat 44. Afhankelijk van hoe lang je de sok juist maakt en welke steken je gebruikt. Het is een zacht vierdraads garen die superwash is behandelt en met de machine kan gewassen worden.

Haaknaalden

Voor de sokken in het boekje gebruiken we haaknaald 2,5 mm en 3 mm. Best heb je een aantal maten haaknaalden liggen zodat je kan aanpassen. Het hangt allemaal wat af van hoe strak je haakt en welk resultaat je uitkomt na het testhaken van een sok.

Met de Clover Amour haaknaalden haal je degelijke ergonomische haaknaalden voor een betaalbare prijs in huis. Het voordeel is dat deze reeks bestaat van hele fijne tot hele dikke maten, dus je kan je verzameling nog verder uitbreiden. Hier gebruiken we 3 mm voor de top en gaan verder met 2,5 mm voor de rest van de sok.

Altijd aangeraden om eenzelfde project te haken met hetzelfde merk en type haaknaald. Haaknaalden zijn dikwijls anders van vorm per merk of type. Een haaknaald is dan bijvoorbeeld wel 2,5 mm dik, maar door een andere vorm of afwerking kan het toch zijn dat je hiermee anders zal haken. Hierdoor kunnen de steken iets kleiner of groter worden. Bij een sok zou je dit goed kunnen zien, dus gebruik steeds dezelfde haaknaald.

Accessoires

In het boek raden ze stekenmarkeerders aan om op een makkelijke manier onderdelen en stekenrijen te markeren. Je kan ook een contrastdraadje gebruiken zoals wij deden en zichtbaar is op de foto.

Het voordeel van stekenmarkeerders is wel dat deze minder in de weg zitten en je ze achteraf makkelijk kunt verplaatsen.

Na wat oefening bekom je prachtig mooi gehaakte sokken. Drops Fabel Print zorgt voor mooie egale steken en sokken die mooi in vorm blijven. Kijk hoe mooi het kleurverloop de verschillende onderdelen van de sok accentueert.

Wil je de sokken na het haken steeds perfect in model brengen? Wist je dat je hiervoor een hulpmiddel kan gebruiken? Er bestaan sockblockers, waarmee je de sok de eerste keer na het afwerken volledig in model kan brengen. Met deze sock blocking tool kan je sokken nat blocken zodat je een paar sokken kan laten drogen in dezelfde vorm en maat.

Sokken breien: materiaal en tips

Wil je toch liever sokken breien? Dan moet je zeker de speciaal daarvoor gemaakte sokkennaalden proberen.

Ook voor sokken breien bestaat een boek waarmee je dit volledig kan leren.

  • Sokken breien (Van dezelfde auteur als “Sokken haak je zo!”)

 

Vind ons leuk op Facebook
Volg Wolnut op Instagram
Doe mee met hashtag #wolnutbe
Wolnut op Instagram
Wolnut op Instagram