Blog

Weven met weefstokjes

Om een project zoals een wandhanger of tafelloper te weven heb je meestal al meteen een weefraam en allerhande materiaal nodig. Met weefstokjes ga je eenvoudig te werk en maak je al gauw je eigen geweven sjaals, mandjes, wandhangers, armbandjes en veel meer. Weefstokjes zijn compact en ideaal om met de kinderen of kleinkinderen een leuk project te weven.

Benodigdheden

We maken een strakke bloempothoes met het mooie dikke Drops Eskimo garen.

In deze doe-het-zelf gebruiken we weefstokjes van Restyle met naalddikte 12 mm. Deze weefstokjes bestaan voor fijnere projecten ook in naalddikte 6 mm. Je kan experimenteren met de hoeveelheid stokjes, maar je kan ook een combinatie maken tussen de 6 mm en 12 mm weefstokjes.

De stroken geweven materiaal kan je achteraf gemakkelijk aan elkaar mazen, dus je hoeft je niet te beperken tot de breedte van een weefstrook. Laat je fantasie de vrije loop en experimenteer met materialen, afmetingen en techniek.

Verder heb je nog een schaartje, wolnaald en een fijn ijzerdraadje nodig.

Aan de slag

Haal door elke weefstok een woldraad en laat deze dubbel aan de stok hangen. Wij gebruiken een fijne ijzerdraad die we met een lus doorheen het oog van de weefstok steken om vervolgens de draad gemakkelijk door het oog te rijgen. Je kan dit ook met een wolnaald, maar dat duurt iets langer.

Het is de bedoeling dat het weefwerk telkens naar achter op de stokken wordt geschoven. Uiteindelijk komt al het weefwerk op de woldraden te staan. Denk bij het bepalen van de lengte van de draad dat deze het totale weefwerk zal bevatten en je nog aan beide zijden een 20 cm draad moet overhouden om de draad te kunnen wegwerken.

Bij het weven ga je telkens met de weefdraad boven en onder de volgende weefstok bewegen. Op het einde van de rij draai je rond de laatste stok terug richting een nieuwe rij en beweeg je opnieuw boven en onder de weefstokken. Het filmpje hieronder toont je de juiste werkwijze.

Telkens wanneer je een aantal rijen hebt geweven, schuif je de rijen verder weg op de stokken. Als de ruimte op de stokken op is, schuif je het werk verder over de weefdraden. Je hoeft je niet te beperken tot 1 kleur of materiaal. De mogelijkheden zijn oneindig.

Hier weven we tot de lengte van het werkje voldoende is zodat deze rond onze gekozen bloempot past. Op het einde schuif je het ganse werkje door tot over de weefdraden.

Je knipt de draden van de weefstokken en stopt ze weg in het weefwerkje met een wolnaald. Al naargelang het doel van het werkje kan je de draaduiteinden ook knopen voor een wandhanger of sjaal met franjes.

Het lapje mazen we aan de achterkant van de bloempot tegen elkaar dicht. En klaar! Een mooi resultaat is het niet?

Vind ons leuk op Facebook
Volg Wolnut op Instagram
Doe mee met hashtag #wolnutbe
Wolnut op Instagram
Wolnut op Instagram